Aktualności

Dieta bezglutenowa - kiedy jest konieczna, a kiedy to tylko moda?

Dieta bezglutenowa - kiedy jest konieczna, a kiedy to tylko moda?

Dieta bez glutenu cieszy się ogromną popularnością. W wielu przypadkach jest ona niezbędna do utrzymania dobrego samopoczucia. Prawdą jest, że mnóstwo osób boryka się z nietolerancją glutenu. Innym problemem są alergie pokarmowe, które wywołują wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Dieta eliminacyjna nie powinna być chwilowym trendem. Wykluczenie glutenu z codziennego menu nie jest dobrym posunięciem, jeśli brak jest medycznych przesłanek. Pierwszy kroki to konsultacja ze specjalistą oraz wykonanie odpowiednich badań. Na ich postawie można stworzyć specjalistyczny plan żywieniowy.
 
Dieta bezglutenowa zalecana jest wyłącznie w kilku przypadkach. Eliminacyjny styl żywienia nie jest korzystny dla osób bez przesłanek zdrowotnych. Ważne jest również to, aby nie stawiać samodzielnej diagnozy. Obserwacja organizmu to nie wszystko, gdyż niezbędne jest uzyskanie jednoznacznych wyników. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy wdrożenie diety bez glutenu ma sens.
 

Czym jest gluten?

Na początku warto jest wyjaśnić czym jest gluten. To białko powszechnie występujące w popularnych produktach spożywczych, takich jak np. żyto, owies, jęczmień, pszenica. Występuje ono w dużych ilościach w m.in. białym pieczywie, makaronach, ciastach, pizzy, kluskach, pierogach, a nawet kaszach. Składnik ten nadaje odpowiedniej konsystencji i struktury. Nietolerancja glutenu stanowi niemały problem podczas planowania jadłospisu. Konieczne jest wyeliminowanie popularnych artykułów i znalezienie zamienników bezpiecznych dla organizmu.
 

Kiedy wskazana jest dieta bez glutenu?

1. Celiakia 

Celiakia jest chorobą immunologiczną, która objawia się nietolerancją glutenu. Wspomniane białko wywołuje nieprawidłowe reakcje ze strony układu immunologicznego, a tym samym prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Konsekwencją tego zjawiska jest m.in. upośledzenie wchłaniania składników odżywczych potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu. Ich brak może prowadzić do groźnego niedoboru witamin i minerałów. Dieta bez glutenu pozwala zminimalizować ryzyko wystąpienia uciążliwych objawów ze strony układu pokarmowego. Mowa tutaj o m.in. nudnościach, bólach brzucha, wzdęciach, biegunkach. Warto podkreślić, że celiakia wymaga zmiany nawyków żywieniowych na całe życie. Nawet niewielka ilość glutenu stanowi ogromne zagrożenie. Omawiana choroba dotyka niewielkiej części społeczeństwa, a jej diagnoza jest złożona. Konieczne jest wykonanie szeregu zaawansowanych badań.
 

2. Alergia pokarmowa

Dieta bezglutenowa jest wskazana również w przypadku alergii pokarmowej. Najczęściej wywołuje ją pszenica, jednak niezbędna jest profesjonalna diagnoza. Objawy alergii są bardzo zróżnicowane - mogą pojawić się m.in. problemy skórne, dolegliwości trawienne, duszności. W ciężkim stadium dochodzi do sytuacji realnie zagrażającej życiu. Bywa tak, że objawy alergii pojawiają się nawet po spożyciu śladowych ilości alergenu. Łatwo tutaj o wstrząs anafilaktyczny, czyli zaburzenie wymagające natychmiastowej interwencji medycznej.
 

3. Nadwrażliwość na gluten

Dieta bez glutenu poprawia komfort życia osób borykających się z nadwrażliwością pokarmową. Nietolerancja wspomnianego białka nie zawsze oznacza celiakię. Objawy towarzyszące są podobne, jednak w obu przypadkach występuje innych mechanizm wywołujący. Eliminacja glutenu z codziennego menu pozwala uniknąć męczących dolegliwości, takich jak np. zmęczenie, bóle głowy, wzdęcia, bóle brzucha.
 

Kiedy zrezygnować z diety bezglutenowej?

Jak wspomniano, dieta bez glutenu nie jest odpowiednia dla osób bez wskazań medycznych. Nie należy ślepo podążać za modą, gdyż może nieść to za sobą negatywne konsekwencje zdrowotne. W zdecydowanej większości przypadków okazuje się, że specjalistyczny model żywienia nie przyniósł oczekiwanej poprawy samopoczucia.
 

1. Moda na zdrowy tryb życia

W mediach społecznościowych można znaleźć mnóstwo materiałów promujących dietę bez glutenu. Faktem jest, że ma ona wiele zalet, jednak jej wdrożenie ma sens wyłącznie w uzasadnionych przypadkach. Moda na zdrowy styl życia sprawia, że znaczna część osób decyduje się na testowanie różnych modeli żywieniowych (w tym skrajnych diet eliminacyjnych). Zwykle po kilku tygodniach następuje powrót do starych nawyków. Zdarza się, że wyeliminowanie produktów z glutenem skutkuje niedoborem ważnych mikro i makroelementów. Dotyczy to przede wszystkim tych, którzy samodzielnie układają menu. 
 

2. Utrata wagi

Dieta bez glutenu nie jest dietą odchudzającą! Polega ona na wyeliminowaniu konkretnych produktów spożywczych (m.in. słodyczy, żywności przetworzonej, fast-foodów), a naturalną konsekwencją jest spadek masy ciała. Zmiana nawyków żywieniowych wspomaga pracę nad smukłą sylwetką, jednak zasługą nie jest eliminacja glutenu. Osoby bez wskazań medycznych powinny postawić na zbilansowaną dietę redukcyjną.
 

3. Korzyści zdrowotne

 
Dieta bezglutenowa zapewnia korzyści zdrowotne, takie jak np. lepsza koncentracja, wzrost energii, usprawnienie pracy układu pokarmowego. Warto jednak zaznaczyć, że najlepsze efekty odnotowywane są u osób z celiakią, nietolerancją czy alergią pokarmową. Eliminacyjny sposób żywienia nie jest uniwersalną metodą poprawy samopoczucia.